Energielabel aanvragen: zo doet u dat.
Stap 1: Plan zelf een afspraak met de energieadviseur.
Lees meer.
Druk op de knop “Afspraak plannen” en volg de stappen zoals hieronder beschreven om zelf een afspraak in te plannen met een adviseur, voor de opname van uw energielabel.
U kunt u ook bellen voor het plannen van een afspraak.
06 189 538 29
1. Selecteer de juiste categorie
- Woonhuis bestaande woning
- Woonhuis nieuwbouw
- Bedrijfspand
2. Selecteer juiste dienst afhankelijk van de woonoppervlakten van uw woning.
- Opname energielabel – Appartement
- Opname energielabel – Tussenwoning
- Opname energielabel – Hoekwoning
- Opname energielabel – Twee onder één kap
- Opname energielabel – Vrijstaande woning
3. Selecteer datum en tijdstip voor uw afspraak.
4. U ontvangt de bevestiging van uw afspraak per mail.
Wij hanteren vaste prijzen per type woning (2). Voordat wij de afspraak definitief aan u bevestigen zal een medewerker op afstand beoordelen of dat uw woning voldoet aan de criteria voor dat type woning. Mocht uw woning niet voldoen aan deze criteria zullen wij contact met u opnemen.
Onze adviseurs zijn EP-W gediplomeerd volgens de NTA8800 norm. Deze zijn in staat een officieel erkend energielabel op te stellen.
Stap 2: De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw woning vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van uw woning.
Lees meer
De energieadviseur bepaalt het energielabel van uw woning aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:
- Algemene kenmerken van de woning, zoals woningtype, bouwjaar en afmetingen
- Oppervlakte van de vloer, het dak en de gevel
- Soort glas
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming, bijvoorbeeld een HR-ketel of warmtepomp
- Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Tijdens het bezoek loopt de adviseur deze kenmerken zorgvuldig langs. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van uw woning. Heeft u in het verleden verduurzamingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld bij een verbouwing? Zorgt u dan dat u alle documenten over die verbeteringen, zoals tekeningen, foto’s en facturen, bij de hand heeft. Dit helpt de adviseur bij het beoordelen van je woning.
Stap 3: De energieadviseur registreert de kenmerken van uw woning.
Lees meer
Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals zonnepanelen). Met die berekening stelt de adviseur het label vast en registreert deze in de database EP-online.
Stap 4: U krijgt een uitgebreide pdf met het energielabel van uw woning. Dit energielabel is 10 jaar geldig.
Lees meer
Na registratie krijg u een pdf (document) met het energielabel.
Hierin staan alle kenmerken van uw woning. Deze kunt u uitprinten en overhandigen bij de verkoop van uw woning.
U ontvangt het energielabel doorgaans binnen 14 dagen na opname. Heeft u een spoed bij uw aanvraag dan kunt u dit aangeven.
In de pdf staat een uitgebreide uitleg over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning. Ook staat er of uw woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee klaar is voor een toekomst zonder aardgas.
Het label is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig. Dit betekent dat hetzelfde energielabel 10 jaar lang kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is. Ook als dit energielabel is vastgesteld via een eerdere methode.
Op Zoek uw energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is. Via MijnOverheid kunt u de pdf van uw label downloaden. U vindt het label bij de Kadastrale Gegevens onder het thema wonen. Of lees meer over de informatie die je op het energielabel vindt.
De factuur van de energieadviseur.
Meer weten
Na de opname ontvangt u een factuur.
Details
De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:
- Algemene kenmerken van de woning, zoals woningtype, bouwjaar en afmetingen
- Oppervlakte van de vloer, het dak en de gevel
- Soort glas
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming, bijvoorbeeld een HR-ketel of warmtepomp
- Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Tijdens het bezoek loopt de adviseur deze kenmerken zorgvuldig langs. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van je woning. Heb jij in het verleden verduurzamingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld bij een verbouwing? Zorg dan dat je alle documenten over die verbeteringen, zoals tekeningen, foto’s en facturen, bij de hand hebt. Dit helpt de adviseur bij het beoordelen van je woning.