Ga je een woning verhuren? Dan ben je verplicht om een pdf met het energielabel aan de nieuwe huurder te geven. Als de woning geen geldig energielabel heeft, kan je als verhuurder een boete krijgen.
Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.
Uitzondering op verplichting energielabel: kamerverhuur
Het is energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet voor studentenkamers.
Een energielabel registreren
Wil je een woning verhuren, dan schakel je een erkende energieadviseur in om het energielabel vast te stellen. Deze energieadviseur komt langs bij de woning, neemt de woningkenmerken op en berekent het energielabel. Energielabel aanvragen: Klik hier
Meerdere woningen tegelijkertijd
Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een energielabel. Een energieadviseur kan hier meer over vertellen. Mogelijk is er al eerder een energielabel geregistreerd voor de woning die je wilt verhuren. Kijk op Zoek je energielabel om te zien of dat het geval is.
-
Wist je dat een energielabel ook verplicht is als je een vakantiewoning verhuurt? Lees meer over het energielabel voor recreatiewoningen.
Energieprestatie en huurpunten
De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl.
Particuliere verhuurders
Particuliere verhuurders die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woningen vinden hierover informatie op de website van Vastgoed Belang.